Към съдържанието

  • Вход през Google      Вход   
  • Регистрация


Търсене


Последни коментари- - - - -

Най-древният пчелин в света


Най-древният пчелин в света При разкопки в долината на река Йордан в селището Тел Рехов археолозите са открили следи от най-стария в света пчелин от преди хиляди години.

Авторите на изследването отбелязват, че надписите и древноегипетските папируси свидетелстват за отглеждането на пчели за получаване на мед и восък в древния Близък Изток. Но до момента не са били открити следи за това.

Археолозите  са открили древни пчелини на територията на град Тел Рехов, един от най-големите древни селища от желязната епоха на територията на Израел. В тези пчелини са намерени около 30 цилиндрични конструкции от неизпечена глина. От едната страна са били кошерите, а от другата е имало капак, за да могат пчеларите да се доберат до пчелните пити. Три реда от тези конструкции е имало в двора на голям архитектурен комплекс, който е бил разрушен в края на 10-ти и началото на 9-ти век. Учените го определят, като времето, в което са властвали царете Давид и Соломон.

„Разполагането на такъв голям пчелин в средата на градска постройка предизвиква учудване, тъй като пчелите могат да бъдат много агресивни, особено когато се събира медът", отбелязват учените. Те са успели да идентифицират и изучат намерените в цилиндричните конструкции останки от пчели - работнички, търтеи и личинки. С помощта на електронен микроскоп са изяснили, че техният вид се отличава от съвременните пчели, които живеят в Израел. Според изследователите, жителите на древния град са внесли медоносните насекоми от Турция.

Прикачена снимка: най-древния-пчелин.jpg
1 Коментари

Простете моето невежество , кога е основана Турция като държава ?

  • Цитирай

или Вход