Към съдържанието

  • Вход през Google      Вход   
  • Регистрация


Търсене


Последни коментари- - - - -

Изследване: микрочипове на гърба на пчелите


Изследване: микрочипове на гърба на пчелите Пчелната популация в глобален мащаб намалява и учените усилено се опитват да разберат причините за това притеснително явление. Някои от възможните обяснения са: пестициди, паразити, болести, недохранване, . Учените анализират всички възможности, но все още нямат точен отговор на въпроса.

Австралийски изследователи, ръковдени от Пауло де Суза прикрепят малки сензори към гърба на пчелите, за да наблюдават движението им. „Пчелите играят много важна роля в живота ни”, казва де Суза. „Около 1/3 от храната, която консумираме е зависима от опрашаването, а това е безплатната услуга, извършвана от тези насекоми. Изследване на скоро показва, че пчелите са помогнали за увеличаването на реколтата на един от сортовете фасул със 17 %. Познанието за пчелите може да позволи на фермерите да управляват стопанството си, използвайки ги за увеличаване на продуктивността.”

Повече от 5000 пчели в Австралия вече са оборудвани със сензори, които измерват всяко тяхно движение. Данните ще се записват и събират - така учените ще могат да конструират четириизмерен модел на поведението и движенията им.

Изследователите искат да разберат до какво се докосват пчелите, за да намерят обяснение за промяната на поведението и изчезването им.

Източник: pik.bg


0 Коментари


или Вход