Към съдържанието

  • Вход през Google      Вход   
  • Регистрация


Търсене


Последни коментари- - - - -

Пестицидите увреждат трайно мозъка на пчелите


Пестицидите увреждат трайно мозъка на пчелите До този извод достигнаха шотландски учени от университета в Дънди. Според тях въздействието на пестицидите върху мозъка на пчелата е сравним с последствията от епилептичните припадъци при хората. Първо нервната тъкан се хиперактивизира, а след това невроните се "изключват", което затормозява работата на мозъка.

В допълнение под влияние на пестицидите, при пчелите се стига до влошаване на паметта и останалите умствени способности, пише сайтът Infox.ru.

Пчелите имат сложно поведение, част от което се явява способността да свързват определени миризми с даден източник на нектар. Ако тази функция е нарушена, то от това страда целият кошер, казва Джералдин Райт - един от авторите на изследването.

Учените решили да установят как влияят върху пчелите неоникотиноидите - пестициди, използвани за борба с вредните насекоми, както и препарата кумафос, използван срещу вароатоза. Учените смесили тези вещества в захарен сироп в същата концентрация, която пчелите биха могли да срещнат в природата. След това пчелите били хранени с получената смес.

Оказа се, че само четири дни след първото захранване с пестициди, около 30 % от тези пчели загубили способността да се учат и започнали да се справят зле със задачи тестващи паметта им. Така опитите доказали, че комбинацията от различни видове пестициди е пагубна за умствените способности на пчелите.

Пчелите имат сложно поведение при набавянето на храна, което налага заучаването и помненето на флорални характеристики, свързани с процеса”, обяснява д-р Райт.

Увреждане на тази важна функция има сериозни последици за оцеляването на колонията медоносни пчели, защото ако не могат да учат, те не могат да намират храна”, обяснява тя.

Френските пчелари сигнализираха за обезпокоително поведение на пчелите след употребата на неоникотиноиди, използвани за третиране на слънчогледово семе, още през 1994 г. Те казват, че пчелите са намирани в състояние на дезориентация или направо мъртви пред кошерите си.
Пчелите имат основна роля в опрашването на растенията и спадът на популацията им представлява сериозна заплаха за земеделието.


0 Коментари


или Вход