Към съдържанието

  • Вход през Google      Вход   
  • Регистрация


Търсене


Последни коментари- - - - -

Пчеларите: Препаратите правят агресивни пчелите


Пчеларите: Препаратите правят агресивни пчелите Да се внимава при пръскането на рапицата с препарати – призоваха на среща в Областна администрация ръководителите на сдружение „Лудогорска пчела“. По тяхно настояване бе организирана дискусия със земеделски производители и държавни институции, контролиращи сектора.

Пчеларите настояват да се използват само 2 от 15-те разрешени препарата за пръскане – Биская и Калипсо, тъй като са по-малко вредни за медоносните насекоми. Искат още да се пръска сутрин рано и вечер, да не се пропуска предупреждаването на пчеларите няколко дни по-рано. Пчелите стават агресивни към хора и животни именно от вредните препарати – обявиха пчеларите.

Представителите на Асоциацията на зърнопроизводителите бяха категорични, че са напълно наясно колко полезни са пчелите за развитието на тяхната продукция и спазват всички изисквания. Нарушителите са случайни производители, по-грамотните знаят ползите – допълниха зърнопроизводителите. Освен това рапицата рядко се пръска, когато вече е цъфнала и пчелите са около нея, тези процедури се извършват по-рано, по време на растежа – обясниха арендаторите. При цъфтеж се налага само ако има нападения от рапична бълха или рапичен цветояд. Земеделците призоваха пчеларите да търсят диалог по населени места с конкретните производители.

Източник: dariknews.bg


0 Коментари


или Вход