Към съдържанието

  • Вход през Google      Вход   
  • Регистрация


Търсене


Последни коментари- - - - -

Пчелите маркират опасните цветове на растения


Пчелите маркират опасните цветове на растения Учени от университета в Тур (Франция) и експериментален център в Алмерия (Испания) проучиха с тест, дали пчелите използват химични сигнали, за да отличат цветове на растенията, където по-рано са били нападнати. За тази цел са симулирали нападение на хищник и наблюдавали дали пчелите предупреждават останалите за опасност от събиране на нектар от определени цветове.

"Краткотрайният предупредителен сигнал с феромони предизвиква ответна реакция, свързана с бягство у пчелите, които кацат върху маркираното цвете", заяви ръководителката на изследването Ана Ландр от университета в Тур - "Досега не бяхме сигурни за ролята, която феромоните играят при летящите на рояци пчели. Резултатите сочат, че за разлика от самотните пчели, летящите на рояци пчели предупреждават останалите пчели за наличието на хищник наблизо."

За да проверят дали летящите на рояци пчели и самотните пчели реагират на тези обонятелни сигнали, учените извършили експеримент с екземпляри от двата вида пчели от Австралия, Китай, Испания и Сингапур. Върху някои цветове нападението на хищник било симулирано чрез улавяне на пчели с помощта на щипки, докато в други случаи били ползвани "контролни" растения, които не са били "свидетели" на нападение.

"Самотните пчели реагираха по един и същ начин, независимо дали става дума за цветове на растения, при които е имало нападение на хищник, или за контролни растения", поясни Ландр - "Реакцията на летящите на рояци пчели обаче бе различна. Когато доближаваха двата вида растения, вероятността да кацнат върху контролни цветове бе много по-голяма."


Източник чрез БТА: http://www.farmer.bg


0 Коментари


или Вход