Към съдържанието

  • Вход през Google      Вход   
  • Регистрация


Търсене


Последни коментари- - - - -

Странджа е пред прага на екологична катастрофа


Странджа е пред прага на екологична катастрофа Субсидия за пчеларите по програма ДЕ МИНИМИС в рамките на 24 часа.

На 4 март в град Царево сдружение „Странджански манов мед“ организирахме кръгла маса на тема „Проблемите на пчеларите в община Царево“. В дискусията взеха участие г-н Стоян Гюзелев - депутат от ГЕРБ и член на комисията по земеделие, председателят на общинския съвет г-н Даниел Скулиев, зам. кметът на общината г-н Каритков, кметове на населени места, общинска служба „Земеделие“, общинска служба по безопасност на храните, държавно горско стопанство, както и много пчелари. Основният проблем с който се занимавахме е високата смъртност на пчелните семейства в района. През годините обичайната смъртност е в рамките от 3-5% . Тази година смъртността на пчелните семейства в определени райони достигна до 85%. Прави впечатление, че пчелините които са разположени покрай морето са с най-висока смъртност, като драматично е положението в района на село Варвара. До момента са обявени 950 бр. загинали пчелни семейства.

Голяма част от пчелните семейства са в кома (много слаби), очаква се в рамките на 30 дни загиналите пчелни семейства да се увеличат двойно. Причините са вароатоза, нозематоза и големи количества дрожди (лабораторно доказани). Умрелите пчелни семейства вероятно са значително повече, тъй като една част от пчеларите не смеят да ги обявят. От 1967 г. се занимавам с пчели, но такова чудо не помня.

Още през месец септември предупредих колегите, че тази година се очаква висока смъртност. За голямо съжаление пчеларите нямат средства да си закупят лекарствени препарати, с които да третират пчелите своевременно. Една част от пчелните семейства са загинали от глад. В Странджа пчеларството е основен поминък на фермерите. Притеснени сме от факта, че пчелите си отиват и няма да има с какво да се занимаваме.

Пчелните семейства извършват най-полезната и без никакви допълнителни ресурси дейност по опрашване на растенията. Те са най-важният елемент от хранителната верига, защото осигуряват екологичното равновесие и биологичното разнообразие на природата. Без подкрепа на пчеларите и пчелните семейства не може да има опрашване и селскостопанската дейност е под въпрос!

Необходима е светкавична намеса на държавата

В рамките на 24 часа незабавно да влезе в режим на действие програма ДЕ МИНИМИС. Субсидия да получат пчеларите на база регистрирани и зазимени пчелни семейства, вписани във ветеринарно-медицинския дневник. Днес всички погледи са отправени към Брюксел. На 13 и 14 март в европарламента се очаква да се гласува предложението на г-жа Мария Габриел относно директна субсидия на пчелно семейство през новия програмен период. Да се надяваме, че мнозинството от ЕНП ще приеме това предложение и с това ще се се премахне една несправедливост.

Бог да ни е на помощ!
Манол Тодоров, Царево

Източник: http://www.fermera.bg


0 Коментари


или Вход