Към съдържанието

  • Вход през Google      Вход   
  • Регистрация


Търсене


Последни коментари- - - - -

Успяхме да договорим директни плащания на пчелно семейство


Успяхме да договорим директни плащания на пчелно семейство България защити много добре интересите си в преговорите по новата общоселскостопанска политика, съобщи пред журналисти в ЕП евродепутатът от ГЕРБ в групата на ЕНП Мария Габриел, член на Комисията по земеделие, предаде репортер на Агенция „Фокус”. С голямо мнозинство ЕП подкрепи нашето предложение за директни плащания на пчелно семейство, нещо, което до момента не съществува в Европа, посочи евродепутатът. Секторът на пчеларството е изключително важен. 76% от растителните видове и 80% от хранително - вкусовата верига зависят от опрашването на пчелите, затова е важно да се преборим с изключително опасни тенденции от последните години, като високата смъртност на пчелите, посочи Мария Габриел. Тя допълни, че предстоят три месеца преговори, през които Европейският парламент, Европейският Съюз и Европейската комисия трябва да очертаят параметрите на всяка една програма, която ще залегне окончателно в текст. При допитване българските пчелари са заявили, че искат субсидия от 30 лева на пчелно семейство за година. По думите на Мария Габриел, като се има предвид значимостта на сектора, Европейският съюз може да отдели тези пари и да покаже, че се грижи за биоразнообразието и екологията.

В преговорите по общата селскостопанска политика за следващия програмен период ние имахме няколко основни приоритета. Един от тях е разпределението на субсидиите. ЕП прие друга схема, не предложената от ЕК, за да направи по -справедливо това разпределение и конкретно за Бългаиря директните плащания ще бъдат увеличени с 30%. В директните плащания за нас най-важно беше обвързаното с производството субсидиране. Допреди няколко години не можеше и да се говори за такъв тип субсидиране. Ние успяхме да се преборим всяка страна- членка да може да ползва 15% от националния си пакет директни плащания за такъв тип субсидиране, както и да бъде премахнат ограничителният списък на ЕК със сектори, които може да бъдат субсидирани. Направихме го, защото тук са зеленчукопроизводството, овощарството, тютюнопроизводството, посочи Мария Габриел.

Приехме поправка животновъдите, които не притежават земята, която ползват, също да могат да получават субсидии. Това е много важно за животновъдите в България, защото в нашата страна 90% от животновъдите не притежават земята, която ползват за отглеждане на животните, каза още Мария Габриел.

Източник: http://farmer.bg


0 Коментари


или Вход